Személyes bemutatkozó

Egy lelkes, törekvő jógás első lépései és élményei…Medvegy Gergely

Egészen fiatal korom óta éreztem, hogy az életnek van rendje és célja. Az emberi kapcsolatok, a tettek, a természet törvényei nem csak úgy véletlenszerűen alakulnak, minden mögött van valami értelem, felsőbb elrendezés. Éreztem, hogy a világ több a szemmel látható puszta anyagnál. Csak akkor még ezt nem tudtam magamban megfogalmazni. Biztosan van valami „plusz”. De mi lehet az? Nyitott szívvel jártam a világot, mígnem egyszer rám talált a Gondviselés egy jógás lányon keresztül.

A lány személye elbűvölt. Ugyanazokkal a problémákkal küzdött, mint mindenki, de őt mégsem gyötörte a sors. Kedves és jókedélyű volt, a szemében ragyogott a lelki szeretet, sugárzott egész lénye. Megkérdeztem tőle: “Honnan ez az erő?” Mire ő ezt válaszolta: “Bhakti-jóga. Az önzetlen szeretet. Bizalom egy felsőbb tervben. Kapcsolat Istennel és összhang az Általa teremtett világgal”

Ez a találkozás megváltoztatta egész életemet. Megtaláltam azt a bizonyos pluszt: a jógát. A lány személyes példamutatása és odaadása elsöpört belőlem minden aggodalmat, megváltozott a szívem, feltöltődtem hittel és vággyal, hogy azt az utat járjam, amelyet ő is. Jómagam is gyakorló jógás lettem. A jógahagyományok a védikus kultúrán alapszanak. A védikus kultúra az Upanisadok, a Puránák, az Ithiászák és a Négy Véda szentírásait követi.

A jóga egy új életformához vezetett el, amelyben ott vannak a Védák tanításai: az egészséges életmód (Ájur-Véda), a tettek művészete (Karma-jóga), a transzcendentális tudás (Dzsnyána-jóga), a test edzése (Hatha-jóga), az elme szabályzása (Astanga-jóga), a tiszta-önzetlen szeretet (Bhakti-jóga) és az önmegvalósítás útja (Bhagavad-Gítá).

Megnyílt előttem egy csodálatos út, amely több ezer éves bölcsességet, az ősi India értékeit hordozza magában. Gyakorlati tudás ez, amely átformáló hatású. Mindennapi életem részévé vált a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás (ászanázás), a légzőgyakorlatok (pránájáma), a relaxáció, a pozitív gondolkodás és a meditáció.

Testem a jógától erőt és rugalmasságot kapott, elmém nyugalmat és fegyelmet, míg lelkem békét és harmóniát. A jóga számomra út az elmétől a szívig, anyagtól a lélekig. Az élet szeretetéről és a lehetőségek megéléséről szól. Pozitív irányba változott az egész életem.

Kezdem felfedezni önmagam és belső világom. Minden napomat csodaként élem meg. Minden nap lehetőség a fejlődésre. A jóga megtanított arra, hogy minden élőlény a tanárom legyen, minden történésben a tanítást lássam, alázattal fogadjak el Istentől mindent, amit ad.

Lehetőségem van sok okos és bölcs embertől tanulni, akik megosztják velem tapasztalatukat, tudásukat. Nem találtam ki semmi újat, csak követem azt, amit ők mondanak. Lehetetlen lenne mindenkit felsorolni, akik értéket adtak át nekem, de néhány embert kiemelnék, akik nagyban meghatározzák jógás életemet:

Sríla Sivaráma Swámi Mahárádzsa, aki lelki tanítómesteremként megmutatta a lélek igazi természetét, Gaura Krisna prabhu (Dr. Tóth-Soma László) lelki mentoromként egyengeti a bhakti-jóga utamat, Thimárné Ozorák Zsuzsanna, aki az egyik legfontosabb hatha-jóga tanárom és a himalájai jógik (Ráma Krisna dásza Mahárádzsa és Mahádéó Mahárádzsa), akik kegyükben és áldásukban részesítettek, hogy oktathassam a jógát. Ők mindannyian örök jóakaróim. Köszönet nekik!

Hálás vagyok a családomnak, akik elindítottak; minden tanáromnak, akik tudással ajándékoznak meg; jógaoktató társaimnak, akik tanácsokkal látnak el; minden diákomnak, akik visszajelzésekkel lelkesítenek; barátaimnak, akik kitartásra buzdítanak; szeretteimnek, akik mellettem vannak a szép és a nehéz pillanatokban is. Kiemelten hálás vagyok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának és az ott dolgozó tanári karnak, mert minden tudásom tőlük származik.

Tanítani azért kezdtem, hogy ez a csoda ne csak az én csodám legyen, hanem mindenkié. Szeretném ha ez a sok jó mindenkivel megtörténne. A honlap neve is ebből kifolyólag született meg: JógaMindenkinek © Szeretnék eszköz lenni mások átváltozásában is, szeretném megosztani, amit hallottam és megtapasztaltam, hogy minél több ember legyen egészséges, minél több ember szíve váljon jobbá.

Indiában azt mondják: “Mit sem ér a gazdagok gazdagsága, ha mással azt nem osztják meg, mit sem ér a tudás, ha az nem mindenki javát szolgálja.” Azt a kevés tudást, amit megkaptam, szeretném átadni. Ha ezt megteszem, akkor érezhetem magam igazán gazdagnak.

A jóga olyan, mint a méz, édes és tápláló. A mézet úgy ismerhetjük meg, ha megkóstoljuk. A jógáról beszélhetünk bármennyit, de addig nem tapasztaljuk meg áldásait, amíg mi magunk ki nem próbáljuk.

A jóga független minden anyagi dologtól: nemzettségtől, kortól, nemtől. Bárki elkezdheti, bármilyen szinten kapcsolódhatunk hozzá. Csak rajtunk áll, mi vagyunk sorosunk kovácsai! “A dolgok a szorgalom és nem a vágy miatt teljesülnek.” Ne csak vágyj a jóra, gyere és tégy is érte! Ne félj, senki nem úgy születik, hogy ismeri a jóga útjait, de a gyakorlás és a kitartás meghozza gyümölcsét. Hidd el, én is ezt teszem nap mint nap: tanulok, meditálok és gyakorolok…

Remélem mihamarabb találkozunk személyesen is!

Szeretettel,

Medvegy Gergely

Egy kis kedvcsináló videó az ászana foglalkozásokról: