Himalájai-indiai út

“Spirituális kalandozás a Himalájában”

Időpontja: 2013. június 8-23-ig

Útvonal volt: Delhi – Hrisikesh – Uttarkashi – Gangotri – Bhojbasa – Rudraprayag – Kedarnatha – Chamoli – Yoshimat – Bhadrinatha – Hrisikesa – Delhi

Vezető tanár: Dr. Tóth-Soma László – főiskolai tanár; filozófus, jóga- és meditáció-oktató (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola).

Kisérő tanár: Medvegy Gergely – vaisnava teológus és jógaoktató (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola).

A tanulmányút során megnéztük a Himalája indiai oldalán található legfontosabb szent helyeket, spirituális központokat, jóga-asramokat és a Himalája lélegzetelállító tájait, hegyvonulatait.

A kulturális programok remek lehetőséget biztosítottak arra, hogy megismerjük a jóga, az ájurvéda, a hinduizmus és a védikus kultúra bölcsőjét. A barangolás alatt megtapsztaltuk a monumentális természeti szépségek szemet gyögyörködtető látványát és a tiszta isteni erergiák szívet feltöltő hatását.

Az alábbi videó az előző két himalájai út képeit foglalja össze, amelyek között azok a helyek szerepelnek, ahová ezen kalandozásunk során is eljutottunk:

A részletes program az alábbiak szerint történt:

1. nap: Budapest Ferihegyi reptérről indulunk reggel/délelőtt.

2. nap: Érkezés hajnali 3 óra körül az Uj Delhi repülőtérre, onnét autókkal (vagy vonattal) Hrisikeshbe, az Ájurvéda fővárosába (kb 6 óra autózás).  Ez a himalájai város a Gangesz partján található számtalan jóga asrammal, jógival és templommal. Program: Nilakantha Mahadeva (Síva) temploma, a rendkívül ősi Bharat templom, a Svarga Nivasa (egy 13 emeletes templom).

3. nap: Hrisikesh – Uttarkashi – Gangotri (kb 250 km, kb. 6-7 óra, de megszakítva) Program: Kora reggel indulunk, dél körül már Gangananiban leszünk, amely egy nagyon békés, természetközeli hely. Itt ebédelünk. Templomokat nézünk és fürdünk a forró vizes forrásokban. Gangotriban ezen a napon csak egy kicsit nézünk körül.

4. nap: Gangotri akklimatizálódás (igény szerint kirándulás, városnézés, jógaórákon való részvétel), a hely szellemiségének, lelki hangulatának ‘ízlelgetése’.

5. nap: Gangotri – Bhojbasa (14 km gyalog, lovakkal.) Program:. Gyaloglás és lovaglás szép természeti környezetben. Este a szállást elfoglaljuk kőházban, de a földön, matracokon alszunk.

6. nap: Bhojbasa – Gomukh(?) – Bhojbasa Gangotri (5+5+14 km lovakkal és gyalog, 3892 m magasan) Program: Megnézzük azt a gleccsert, amelyből a Gangesz előbukkan (Gomukh), közben festői szépségű tájakon haladunk keresztül és a nap végére visszatérünk Gangotriba.

7. nap: Gangotri – Rudraprayag (kb. 300 km autóval.) Egész nap utazunk, kisebb megszakításokkal.

8. nap: Rudraprayag – Kedarnatha (3584 m magas) Kb. 70 km autó + 14 km gyalog/lovakkal.

Program: Gaurikund városbóla való megérkezésünk után azonnak indulunk a 14 km es gyalog/lovas túránkra Kedarnáthba, Síva ősi lakhelyére. Itt megnézzük a fő templomot, s az esti szertartást. Gandhi sarovara (a tó, amelybe Gandhi hamvait szórták).

9. nap: KedarnathaGandhi sarovaraKedatnath.

10. nap: KedarnathaGuptakasiChamoli (Birahi) (175 km autó + 14 km gyalog/lovakkal) Program: Chamoli helyszín, fürdés a Gangeszben majd este pihenés.

11. nap: Chamoli (Birahi) – Yoshimat – Visnuprayag – Bhadrinatha (Badarikasram) (kb 100 km autóval) Program: Yosimath: Sankaracarya Templom, s más rendkívül ősi szentély, 2400 éves „kívánságteljesítő” fa, Badarikashramban városnézés.

12. nap: Bhadrinatha (Badarikasram)  és környéke (Mana és a Vasundara vízesés) Program: Badrinát templom, a gangesz imádata (puja) Vyasadeva (a Védák szerzőjének) barlangja (Manaig kocsival onnét gyalog, kb. 15 km-t).Watch Full Movie Streaming Online and Download

13. nap: Bhadrinatha (Badarikasram) Hrisikesa (300 km km, kb. 8-9 óra).

14. nap: Hrisikesa Program: Pihenés, szabadprogram, igény szerint rafting túra (kb 15-30 km a vízállástól függően), masszázs, vásárlás és fürdés a Gangeszben.

15. nap: Hrisikesa – Delhi – Delhi reptér – Magyarország.

16. nap: hajnalban Delhi-Budapest. Érkezés Budapestre aznap délelött.

A végleges program egyeztetés alatt áll. A programváltozás jogát fenntartjuk.

Az egyik himalájai utunkról IDE KATTINTVA olvashatsz egy képes-videós élménybeszámoló blogot.